Organisatie-verandering op een Agile wijze in de praktijk


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi tincidunt felis risus, quis posuere metus blandit non. Mauris tempus ipsum a faucibus blandit. Aliquam posuere urna id fringilla semper. Etiam risus mauris, vehicula eu varius et, venenatis id odio.
De weg naar wendbaarheid is altijd maatwerk - iedere organisatie en iedere uitdaging is anders - maar soms gaan we nóg verder de diepte in op verschillende thema’s. Met welke expertise kunnen we jouw organisatie verder helpen?
Bekijk overzicht expertises Bekijk overzicht expertisesLeer flexibel en efficiënt hardwareproducten ontwikkelen en optimaliseren.
Een omgeving creëren waarin teams hun maximale potentieel kunnen benutten.
Leid productontwikkeling en innovatie, met de focus op klantbehoeften.
Werk met meerdere teams aan complexe producten in een dynamische omgeving.
Waarom Agile bij organisatieverandering?
Organisatieveranderingen vinden veelal plaats in een complexe omgeving, waarbij niet alles voorzien kan worden en waarbij je snel moet inspelen op veranderingen. Daarom willen we zoveel mogelijk R&D-medewerkers betrekken en feedback ontvangen gedurende het veranderproces. Om te voorkomen dat er pas na een lange tijd resultaten worden gedeeld, werken we als Changeteam in sprints van twee weken en houden we een review waarbij alle medewerkers van de nieuwe organisatie worden uitgenodigd om dit live of via Skype bij te wonen. Tijdens deze tweewekelijkse review delen we de resultaten en halen feedback op. Door een Agile manier van werken te hanteren, sluiten we ook aan bij de werkwijze die al gebruikt wordt door diverse teams binnen Unit4. Zij gebruiken meestal Scrum als framework terwijl wij als Changeteam de Agile werkwijze hanteren met elementen uit Scrum.
Maar Agile is meer dan alleen een werkwijze: het is een mindset waarin we als Changeteam het voorbeeld willen geven. Snel kunnen inspelen op veranderingen waarbij we gebruik maken van de drie pilaren van Scrum:
Hoe pak je een organisatieverandering op een Agile manier aan?
Mogelijke gebieden, ook wel thema’s of pijlers genoemd, zijn bijvoorbeeld: Cultuur, Communicatie, Governance, Tooling, Processen, Financiën, HR, Medewerkers, Klantwaarde, Beveiliging etc. Deze thema’s plaats je vervolgens op de Roadmap met daarbij voor ieder thema de eerste brokken werk die gedaan moeten worden.
Daarna vertaal je de eerste grote brokken werk in kleinere taken zodat ze binnen één sprint passen op de sprintbacklog. Zorg dat deze taken klein zijn en niet een hele sprint in beslag nemen. De kans dat taken afgerond kunnen worden binnen de tweewekelijkse sprint is daarmee groter. Zorg dus voor meerdere kleine taken binnen een sprint.
Binnen het Changeteam is één persoon eindverantwoordelijk voor de bepaling van de prioriteiten en binnen deze Roadmap en dat is de Product Owner. Hij bewaakt de samenhang. Daarnaast heb je iemand nodig die het Agile proces bewaakt, de Scrum Master.
Als dit gedaan is dan is het tijd om te starten met de eerste sprint!
Valkuil bij organisatieverandering
Bij een organisatieverandering bestaat de valkuil dat je enorm met je eigen organisatie-inrichting bezig bent. Er moet een nieuwe organisatiestructuur komen, processen anders worden ingericht. Er moet aandacht zijn voor cultuur, organisatie, technische veranderingen etc. Doordat de focus intern ligt, bestaat de valkuil dat klanten uit het oog worden verloren.
De winkel moet wel openblijven en de dienstverlening gecontinueerd. Door dit echt als risico te benoemen en hier maatregelen voor te hebben opgenomen in de risicolog kan dit voorkomen worden.
Randvoorwaarden voor de Agile organisatieverandering.
Om de organisatieverandering te doen slagen en om als Changeteam succes te behalen, zijn de volgende randvoorwaarden nodig: