Agile Leadership in een notendop

Blog
Prowareness-P-symbool
Prowareness Unleashing Potential
20 april 2023
Management Consultancy overleg
Een tijdje geleden zijn we begonnen met een film om de essentie van Agile leiderschap te illustreren. Waar gaat het over? Zijn leiders nog steeds nodig in een Agile omgeving? Deze en andere vragen kreeg ik veel tijdens mijn Agile leiderschapstrainingen.

De onderstaande film legt door de ogen van “Jill” uit wat een Agile leider dagelijks doet.

Jill is een typische Agile leider. Ze worstelde met haar rol, wat te doen en wat niet te doen. Al doende ontdekte ze dat Agile leiderschap draait om het creëren van de juiste omgeving voor haar zelfsturende Agile teams.

Ze richt zich op vier gebieden:

  1. Is het duidelijk wat teams moeten bereiken? Zijn ze met alle dingen die ze doen gericht op de klant? En hebben ze – bij voorkeur – een tastbaar metric dat klantgericht is?
  2. Pakken de teams eigenaarschap? Eigenaarschap is al belangrijk in meer traditionele organisaties, maar is cruciaal bij Agile teams. Het betekent dat teams proactief en trots zijn en een can-do-mentaliteit hebben.
  3. Zijn de teams gericht op snel leren van gebruikers? Ze moeten er niet alleen op gericht zijn om dingen sneller bij klanten te krijgen, maar ook om sneller feedback van gebruikers en klanten te krijgen. De Agile leider moet belemmeringen verwijderen zodat de teams deze feedback sneller kunnen krijgen.
  4. Last but not least: cultuur. Is het een cultuur van team-samenwerking, openhartigheid en kwetsbaarheid? Vaak bepalen de gewoonten in de organisatie of de cultuur gezond is of niet.

Veel plezier met het bekijken en delen van de video! Voel je vrij om feedback te geven zodat we de film verder kunnen verbeteren.