Persoonlijk leiderschap: de sleutel tot succesvol leiderschap

Blog
Bas Flapper
Bas Flapper Principal Consultant en Leiderschapscoach bij Prowareness
2 augustus 2024
Persoonlijk leiderschap Prowareness
In stabiele en voorspelbare organisaties weten leiders en medewerkers precies wat ze moeten doen. Ze kunnen lange termijn plannen maken en zich voorbereiden op toekomstige taken zonder zich zorgen te maken over onverwachte gebeurtenissen. Wanneer deze voorspelbaarheid verdwijnt, kun je niet meer op eerdere plannen vertrouwen en moet je beslissingen nemen met beperkte informatie. Als leider heb je de verantwoordelijkheid om de organisatie door de turbulentie heen te loodsen. Maar hoe doe je dat zonder zekerheid? Waar begin je en welke beslissing neem je als eerste?

Zonder zelfinzicht en zelfsturing is het onmogelijk om anderen effectief te leiden.

Zelfinzicht als basis voor effectief leiderschap

Leiders in complexe en onvoorspelbare omgevingen staan voor vele uitdagingen die effectieve besluitvorming moeilijk maken. Ze moeten zich aanpassen aan situaties die andere vaardigheden vragen dan in rustige, vertrouwde omstandigheden. Dit vereist diepgaand zelfinzicht en persoonlijk leiderschap.

Leiderschap begint bij het effectief leiden van jezelf voordat je anderen kunt leiden. Dit gaat verder dan tijdbeheer en doelen stellen; het omvat zelfbewustzijn, zelfreflectie en voortdurende persoonlijke groei. Zelfleiderschap vraagt om een constante bereidheid om te leren en te evolueren. Agile leiders kennen hun sterke en zwakke punten, waarden en overtuigingen goed, waardoor ze anderen beter kunnen inspireren en begeleiden.

Emotionele intelligentie

In de dynamische wereld van leiderschap en management wordt de nadruk vaak gelegd op technische vaardigheden. Toch is er een vaak onderschatte, maar cruciale component van effectief leiderschap: emotionele intelligentie (EQ). Het vermogen om je eigen emoties te herkennen en te reguleren vormt de basis voor persoonlijke ontwikkeling en succes als leider.

Bewust van je eigen emoties

Zelfbewustzijn en het herkennen van je eigen emoties vormen de basis. Voor leiders en managers is het essentieel om diep inzicht te hebben in hun emotionele toestand. Dit betekent dat je moet kunnen identificeren wanneer je gestrest, boos, gefrustreerd of blij bent, en begrijpen wat deze emoties veroorzaakt. Bewust zijn van je gevoelens helpt niet alleen bij het beheersen van je eigen gedrag, maar ook bij het anticiperen op de impact ervan op je team en organisatie.

Neem bijvoorbeeld een manager die merkt dat ze snel geïrriteerd raakt tijdens teamvergaderingen. Door deze irritatie te herkennen, kan ze onderzoeken wat de oorzaak is. Misschien voelt ze zich overbelast of gefrustreerd door een gebrek aan voortgang. Dit inzicht stelt haar in staat om proactief maatregelen te nemen, zoals het herzien van prioriteiten of het delegeren van taken.

Je kunt je zelfbewustzijn toetsen met de volgende vragen:

  • Hoe goed begrijp ik mijn eigen emoties?
  • Kan ik mijn emotionele triggers en patronen identificeren?
  • Herken ik wanneer mijn emoties mijn gedachten en gedrag beïnvloeden?
  • Ben ik me bewust van mijn sterke en zwakke punten in het beheren van mijn emoties?

Het beheersen van je eigen reacties

Zelfbewustzijn is slechts de eerste stap; effectieve leiders moeten ook in staat zijn om hun emoties te reguleren. Zelfregulering houdt in dat je je emoties beheerst in plaats van dat ze jou beheersen. Het betekent kalm blijven onder druk, constructief reageren op kritiek en doordachte beslissingen nemen in plaats van impulsieve.

Een leider die zelfregulering beheerst, kan bijvoorbeeld rustig en bedachtzaam reageren op negatieve feedback van een teamlid. In plaats van defensief te worden, luistert de leider naar de zorgen, overweegt de feedback en zoekt naar manieren om te verbeteren. Deze beheersing straalt niet alleen vertrouwen uit, maar bevordert ook een cultuur van open communicatie en wederzijds respect binnen het team.

Om je zelfregulatie te toetsen, kun je de volgende vragen gebruiken:

  • Hoe effectief ga ik om met stress en druk?
  • Kan ik kalm en beheerst blijven in moeilijke situaties?
  • Reageer ik impulsief, of neem ik de tijd om na te denken voordat ik reageer?
  • Hoe goed beheer ik mijn temperament en voorkom ik dat emoties escaleren?
Prowareness Leiderschap - Donna en Bas

De impact op Leiderschap

Leiders met hoge emotionele intelligentie onderscheiden zich door hun vermogen om een positieve en productieve werkomgeving te creëren. Ze begrijpen de emotionele dynamiek van hun team en gebruiken deze kennis om motivatie, betrokkenheid en samenwerking te bevorderen. Door hun eigen emoties effectief te beheren, kunnen ze ook beter omgaan met de emoties van anderen, wat essentieel is voor het oplossen van conflicten en het bouwen van sterke relaties.

Persoonlijk leiderschap gaat verder dan alleen het ontwikkelen van emotionele intelligentie; het omvat ook een diepgaand begrip van je eigen waarden en leiderschapsstijl. Dit zelfinzicht vormt de kern van authentiek en effectief leiderschap.

Investeren in je emotionele intelligentie is een belangrijke stap in je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je niet alleen om een effectievere en empathischere leider te worden, maar draagt ook bij aan een harmonieuze en productieve werkomgeving waarin iedereen kan floreren.

Hoe ontwikkel je inzicht en zelfregulatie?

Het ontwikkelen van emotionele intelligentie kan uitdagend zijn door de complexiteit van emoties en interpersoonlijke relaties en de diepgaande zelfreflectie die nodig is. Hier zijn enkele tips om je vaardigheden in het begrijpen en reguleren van emoties te verbeteren, zowel voor jezelf als voor anderen.

Feedback

Vraag feedback aan vertrouwde vrienden, familieleden of collega's. Zij kunnen je inzicht geven in je sterke punten en verbeterpunten op het gebied van emotionele intelligentie, gebaseerd op hun observaties van jouw gedrag.

Let op je reacties

Observeer je reacties in uitdagende situaties. Hoe reageer je op stress, kritiek of conflicten? Reageer je impulsief of bedachtzaam? Ben je in staat kalm en rustig te blijven onder druk?

Oefen empathie en actief luisteren

Werk aan het begrijpen van de perspectieven en emoties van anderen. Valideer hun gevoelens en probeer situaties vanuit hun perspectief te bekijken.

Houd een dagboek bij

Onderhoud een dagboek waarin je je emotionele ervaringen opschrijft. Noteer hoe je je voelde, waarom je je zo voelde en hoe je reageerde. Het teruglezen van deze notities kan je helpen patronen te herkennen en verbeterpunten te ontdekken.

Gebruik assessments

Neem deel aan online assessments of quizzes die zijn ontworpen om emotionele intelligentie te meten. Hoewel deze tools geen volledig beeld geven, kunnen ze nuttige inzichten bieden en zelfreflectie stimuleren.

Zoek groeikansen

Werk actief aan het verbeteren van gebieden waarop je worstelt. Dit kan door het oefenen van mindfulness, het verbeteren van communicatieve vaardigheden, of het zoeken naar begeleiding van een coach.

Vier vooruitgang

Erken en vier je vooruitgang in het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Groei kost tijd en moeite, dus wees geduldig en vriendelijk voor jezelf tijdens dit proces.

 

Leiderschap

Leading with Agility gecertificeerde training

Prowareness Academy
Prowareness rol - Leading with Agility LEA

Dit artikel is geschreven door Donna Scholte en Bas Flapper. Samen brengen Donna en Bas een schat aan kennis en ervaring met zich mee. 

  • Donna Scholte, Agile Consultant en People Lead bij Prowareness, heeft een bewezen staat van dienst in het opzetten, coachen en leiden van High Performing Teams.
  • Bas is Principal Consultant en Leiderschapscoach bij Prowareness, een ervaren transformatie lead en expert in organisatie- en leiderschapsontwikkeling.