Zelfsabotage van een leider

Blog
Bas Flapper
Bas Flapper Principal Consultant en Leiderschapscoach bij Prowareness
5 augustus 2024
Agile Leiderschap
Leiders in complexe en onvoorspelbare omgevingen staan voor een breed scala aan uitdagingen die effectieve besluitvorming bemoeilijken. Ze moeten zich continu aanpassen aan situaties die verschillende vaardigheden vereisen. Het aannemen van een leiderschapsrol brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Naast de al hoge externe verwachtingen, leggen leiders vaak nog hogere eisen aan zichzelf. Ondanks hun positie en prestaties kunnen leiders twijfelen aan hun eigen capaciteiten en waarde.

De grootste vijand van een leider bevindt zich vaak vanbinnen.

Overwin je eigen onzekerheid als leider

In uitdagende omstandigheden kunnen leiders zich soms voelen alsof ze hun succes niet verdienen en vrezen dat anderen hun "onbekwaamheid" zullen ontdekken. Deze onzekerheid kan leiden tot perfectionisme, uitstelgedrag en het vermijden van nieuwe uitdagingen. Soms uit zich dit in luidruchtig gedrag om onzekerheid te maskeren. De interne dialoog vol negatieve gedachten en zelfkritiek kan het zelfbeeld van leiders ernstig aantasten en hun succes ondermijnen.

Daarnaast kunnen leiders overweldigd raken door de omvang van hun verantwoordelijkheden, wat kan leiden tot stress en burn-out. Deze overbelasting kan resulteren in suboptimale beslissingen of het vermijden van belangrijke taken. De druk om te presteren en de angst om fouten te maken, kunnen ervoor zorgen dat leiders zich bewust of onbewust saboteren door geen risico’s te nemen of innovaties uit te stellen.

Door deze onderliggende oorzaken aan te pakken, kunnen leiders zichzelf beter begrijpen en zelf-sabotage voorkomen. Het ontwikkelen van zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en een ondersteunend netwerk is essentieel voor succesvol en effectief leiderschap.

Ik wil meer leren over Agile Leiderschap
Prowareness Agile Leiderschap

Herken en overwin zelf-sabotage

Doe jij aan zelf-sabotage? De kans is groot, en dat is jammer, want het maakt je minder effectief als leider. Het goede nieuws? Er is ruimte voor verbetering. Hieronder staan enkele gedachten en patronen die op zelf-sabotage wijzen. Herken je jezelf hierin? Verderop vind je tips om zelf-sabotage aan te pakken.

Het negatieve geloof van een leider: 

  • Ik ben niet goed genoeg om deze rol te vervullen. Er zijn anderen die dit veel beter kunnen.  
  • Als ik een fout maak, zullen mensen hun vertrouwen in mij verliezen. 
  • Mijn beslissingen zijn vaak niet de juiste. Mijn keuzes hebben negatieve gevolgen voor het team en de organisatie. 

Een leider met onbewuste basisregels: 

  • Als leider moet ik altijd alles perfect doen, anders faal ik.  
  • Als ik de controle verlies, gaat alles mis.  
  • Als ik mijn zwaktes laat zien, zullen anderen me niet respecteren. 
  • Als mensen mij niet aardig vinden, ben ik geen goede leider. 

Onbewuste gedragspatronen van een leider: 

  • Zonder het zelf te beseffen, controleer ik constant de werkzaamheden van het team en bemoei me met details. 
  • Zelfs onbewust vermijd ik conflicten. Onopgeloste spanningen en problemen ga ik uit de weg. 
  • Ik ben geneigd om informatie te zoeken die mijn bestaande overtuigingen bevestigt. Feedback negeer ik en ik vraag er al helemaal niet om. 

Leider die zichzelf een imago oplegt: 

  • Ik wil onkwetsbaarheid en onverstoorbaarheid uitstralen, zo kan ik eigen kwetsbaarheden en emoties verbergen. 
  • Mensen moeten mij zien als succesvol en competent. Fouten of mislukkingen hang ik niet aan de grote klok. 
  • Constant beschikbaar zijn hoort bij mijn rol. Lange dagen werken geeft met het imago van toewijding en hard werken. 
Leiderschap

Leading with Agility gecertificeerde training

Prowareness Academy
Prowareness rol - Leading with Agility LEA

ZELF-SABOTAGE: STOP ERMEE! 

Ontwikkel zelfbewustzijn, reflecteer regelmatig, neem dagelijks de tijd om je gedachten en gedragingen te analyseren. Integreer mindfulness-technieken en meditatie in je dagelijkse routine om emotioneel evenwicht te bewaren. 

  1. Zoek mentorschap en leer van de ervaringen en successen van anderen. Vraag om eerlijke feedback van vertrouwde collega's en medewerkers. Luister zonder defensief te worden en gebruik de feedback constructief. 
  2. Identificeer de belangrijkste taken en geef deze prioriteit. Vermijd tijdverspillers en stel grenzen aan afleidingen. Vertrouw op je team en delegeer taken waar mogelijk. 
  3. Zorg ervoor dat je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Breek doelen op in kleinere, beheersbare taken. Vier de kleine successen onderweg om gemotiveerd te blijven. 
  4. Zorg goed voor jezelf met een gezonde balans tussen werk en privé. Leef gezond door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. 
  5. Wees vriendelijk voor jezelf. Iedereen maakt fouten; het belangrijkste is hoe je ervan leert. Richt je aandacht op oplossingen in plaats van problemen. 

Dit artikel is geschreven door Donna Scholte en Bas Flapper. Samen brengen Donna en Bas een schat aan kennis en ervaring met zich mee. 

  • Donna Scholte, Agile Consultant en People Lead bij Prowareness, heeft een bewezen staat van dienst in het opzetten, coachen en leiden van High Performing Teams.
  • Bas is Principal Consultant en Leiderschapscoach bij Prowareness, een ervaren transformatie lead en expert in organisatie- en leiderschapsontwikkeling.