Kanban

expertise

Kanban is een visueel systeem om werkprocessen te beheren en te verbeteren. Door het structureel toe te passen, krijgt een organisatie helder inzicht in de workflow en taken, wat helpt bij het tijdig identificeren van knelpunten en het optimaliseren van processen.

Ivar Kanban

Waarom Kanban?

Het Kanban bord is essentieel voor het visualiseren van werkprocessen. Deze centrale werkplek beheert een continue stroom van taken, gebaseerd op cyclustijd, zonder korte sprints. Het bord helpt teams de tijd te verminderen die nodig is om projecten af te ronden.

Kanban biedt inzicht en controle over werkprocessen. Door de workflow expliciet te maken, krijgen teams overzicht en kunnen ze hun werk effectief managen. Dit zorgt voor een soepele doorstroom, verbeterde cyclustijd, verhoogde klantwaarde en betere voorspelbaarheid van taakvoltooiing.

Zes kernstappen

De Kanban Tool

De Kanban tool bestaat uit zes kernstappen die samen een cyclus vormen. Door regelmatig feedback te implementeren, kan de productiviteit van het team gemeten en verbeterd worden. De zes stappen zijn:

 1. Visualiseer de workflow
 2. Beperk de hoeveelheid werk
 3. Beheer de workflow
 4. Maak duidelijke afspraken
 5. Plan feedbackloops
 6. Continu verbeteren
Kanban tool prowareness

Puntsgewijs

 1. Visualiseer de workflow

  De eerste stap bij het implementeren van Kanban is het visualiseren van de workflow op een fysiek bord. Het hele team werkt samen, zodat iedereen het eens is over welk werk wordt gedaan.

 2. Beperk de hoeveelheid werk

  Het beperken van Work in Progress (WIP) is essentieel. Door met kleinere hoeveelheden te werken, moedigt het team zichzelf aan om eerst taken af te ronden.

 3. Beheer de workflow

  Zodra het Kanbanbord is opgezet en er een WIP-limiet is ingesteld, kan de werkflow geoptimaliseerd worden. Een goede flow betekent dat taken op het Kanbanbord nauwelijks stil komen te staan.

 4. Maak duidelijke afspraken

  Maak afspraken duidelijk en noteer ze op het bord. Definieer WIP-limieten, de Definition of Done, en wanneer nieuw werk wordt opgepakt. Dit verhoogt de productiviteit aanzienlijk.

 5. Plan feedbackloops

  Door dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse feedbackloops te implementeren, kan de productiviteit van het team gemeten worden. Terugkerende meetings helpen bij het bespreken van procesgerelateerde onderwerpen en verbeteren zo de workflow.

 6. Continue verbeteren

  Kanban is een continu verbeterproces. Hierdoor kunnen teams kleine veranderingen doorvoeren en geleidelijk verbeteren. Door te experimenteren, evolueren teams die de methode toepassen stapsgewijs.

De methode is een continu verbeterproces. Hierdoor kunnen teams kleine veranderingen doorvoeren en geleidelijk verbeteren. Door te experimenteren, evolueren teams die de methode toepassen stapsgewijs.

Applying Professional Scrum training door Prowareness Academy deelnemers

Kanban trainingen

Vragen over Kanban? Wil je weten wat voor jou werkt? Neem contact met ons op

Martijn helpt je graag verder!

06 - 15 27 22 22
Martijn Ham