Agile

expertise

Agile werken stelt je organisatie in staat om snel te reageren op veranderingen. Het is een flexibele manier van denken en werken waarbij je niet alles van tevoren tot in detail plant, maar je aanpast aan veranderende omstandigheden.

Expertise Agile Werken

Wat is Agile?

Agile betekent wendbaar, lenig of flexibel. De term, ontstaan in de softwareontwikkeling, staat voor het ontwikkelen van software in korte, overzichtelijke periodes van maximaal een maand, soms slechts een week. Deze periodes worden 'iteraties' genoemd. Hoewel Agile oorspronkelijk uit de softwareontwikkeling komt, wordt het nu breed toegepast in verschillende sectoren. Het verbeteren van processen met Agile development zorgt voor projectverbeteringen en versterkt tegelijkertijd de teamdynamiek en samenwerking.

Waarom is het zo belangrijk?

Het Agile Manifesto

Het Agile Manifesto, opgesteld in 2001, was een keerpunt in projectmanagement. Zeventien softwareontwikkelaars kwamen samen om de traditionele methoden van buitensporige documentatie en planning te doorbreken, waardoor klanttevredenheid vaak verloren ging. Het manifesto introduceerde flexibiliteit, samenwerking en snelle aanpassingen, wat leidde tot snellere resultaten en maximale waarde voor klanten.

Het Agile Manifesto benadrukt vier kernwaarden en twaalf principes die klanttevredenheid, aanpassingsvermogen en continue verbetering centraal stellen. Dit heeft niet alleen de softwareontwikkeling getransformeerd, maar ook andere sectoren geïnspireerd om projecten effectiever te beheren.

Ontdek het Agile Manifesto
Agile Manifesto door Prowareness

De kracht van Agile ligt bij het maken van kleine stappen, dingen afmaken en leren door te doen.

Maakt het klein

Het Agile gedachtengoed

De kracht van Agile ligt in het aanpakken van complexe situaties. Het motto is: gewoon doen! Blijf niet hangen in voorbereidingen of planningen, maar ga aan de slag. Door te beginnen, ontdek je gaandeweg wat de volgende stap moet zijn. Dit vereist een mindset van vertrouwen en lef.

Na het afronden van een korte taak, analyseer en reflecteer je om het volgende doel te bepalen. Vergelijk het met een dolfijn: hij zwemt onder water, springt omhoog om te ademen en duikt weer onder om verder te zwemmen naar het volgende doel. Zelfs als alle doelen vastliggen en het team zeker is van haar zaak, is het belangrijk om kritisch te blijven kijken en continu te verbeteren.

Kortom, de kracht van Agile ligt in het maken van kleine stappen, dingen afronden, toetsen of het juist is gedaan en leren door te doen.

Kathy in gesprek
Applying Professional Scrum training door Prowareness Academy deelnemers

Agile trainingen

Unleashing Potential

Ontwikkel jezelf en volg een training bij de Prowareness Academy

Agile Academy

Agile frameworks

Agile is geen specifieke methode, maar een gedachtegoed dat meerdere frameworks omvat, zoals Scrum, Kanban en Lean. Elk framework heeft zijn eigen regels en richtlijnen, maar allemaal delen ze de kernprincipes van Agile: flexibiliteit, samenwerking en continue verbetering.

Agile Leadership

Agile Leadership is een leiderschapsstrategie geworteld in het Agile gedachtegoed. Het richt zich op het leiden van zelfsturende teams en helpt organisaties wendbaarder te worden. Dit maakt Agile Leadership de perfecte strategie om klaar te zijn voor de toekomst.

Scrum

Scrum is een van de bekendste Agile frameworks. Het draait om korte sprints van twee tot vier weken, waarbij de nadruk ligt op snelheid en transparantie. Door het werk in kleine, beheersbare taken op te splitsen, blijft de voortgang binnen het project altijd duidelijk.

Epic

Voor grote organisaties met omvangrijke projecten is Agile Epic een effectieve aanpak. Epic maakt het mogelijk om grote projecten op te splitsen in behapbare stukken, gericht op het hogere doel. Dit zorgt voor betere verwerking van het werk en houdt klanten continu op de hoogte van de toegevoegde waarde aan lopende projecten.

Meer weten over onze opleidingsthema's?

Martijn helpt je graag verder!

06 - 15 27 22 22
Martijn Ham