Persoonlijke wendbaarheid in drie praktische tips

Blog
Frank van der Veer
Frank van der Veer Agile coach
18 april 2023
Frank van der Veer - Agile Consultant
Een kijkje in de keuken. Letterlijk in dit geval en ik heb mijn overhemd er voor het gemak bij aangepast. Want dat is uiteraard de belangrijkste vaardigheid die je nu kan bezitten: Je gemakkelijk aanpassen aan de situatie zodat je er het beste van maakt. Maar hoe doe je dit als het weer minder wordt, je geen zin meer hebt in thuiswerken of genoeg hebt van alle regels?

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met de uitdagingen, tegenslagen of mindere periodes die je tegenkomt. En er zijn genoeg mensen die de huidige periode in één van die drie categorieën schaart omdat er veel wordt gevraagd van een belangrijke persoonlijke vaardigheid: je snel en makkelijk aanpassen aan de situatie zoals die er is.

Zodat je er het beste uit haalt. En er is één element wat je daarbij een oneerlijk voordeel oplevert omdat het zo waardevol is, maar vaak over het hoofd wordt gezien. Terwijl je juist hierdoor ontdekt wat voor jou de beste manier is je eigen wendbaarheid te vergoten.

Dit éne element zorgt ervoor dat je in iedere beperking je eigen uitdagingen en valkuilen ontdekt. Zodat je daarna de beste oplossing probeert die past bij hoe jij hier mee om wil gaan. Samen met dit éne element zijn er drie praktische dingen die je helpen door deze periode te komen. 

En ze hebben allemaal met iets te maken wat we vaak lastig vinden: een goede voorbereiding. De volgende praktische tips helpen met de juiste voorbereiding voor voldoende energie, rust en verbinding die met één element ineens persoonlijk maakt.

Praktische tip #1: Blijf in beweging

Plan aan het begin van de week wanneer je die week gaat bewegen. Wandelen, sporten in de woonkamer, zwemmen met je hoofd in een teiltje of yoga met de kat op schoot. Inspiratie genoeg en cruciaal dat je blijft bewegen! Door fysiek te bewegen vuur je allerlei belangrijke hormonen af die je scherpen fris houden doordat het stress verlagend werkt.

Trek dus die Zuidwester uit de kast, wandel voor je dag begint of als je ’s middags je laptop dichtklapt en trakteer jezelf op een shot aan positieve energie.

Praktische tip #2: Have a break ….

Structuur geeft vrijheid. Juist daarom is nu belangrijk dat je het belangrijkste werk én je pauzemomenten in je agenda opneemt. Anders zit je al snel alleen nog maar op de binnenkant van je wang te bijten terwijl je door alle email, documenten en team calls heen ploegt. Hoe vaak hoor of zie je een collega wel niet eten tijdens één van die calls?

Plan daarom aan het einde van de middag voor de volgende dag drie dingen in: je lunch- koffie break, wat is je belangrijkste doel en welke afspraken heb je. Doe dit in deze volgorde zodat je niet aan het einde van de dag chagrijnig en uitgeput aan de tafel staat vanwege te weinig water & voedsel en teveel meetings ipv werk verzet.

Praktische tip #3

Wat houdt je meer vitaal dan contact met die toffe collega, leuke vrienden of fijne familieleden?

Bel minimaal 1 keer in de twee dagen één van die fijne contacten in je netwerk zodat je verbonden blijft met andere mensen. Als sociale wezen is het al lastig genoeg dat je niemand anders mag aanraken dan je directe partner of spiegelbeeld tijdens het tanden poetsen.

Dit is vaak de grootste uitdaging omdat je van nature wacht tot er iets mis gaat of je even minder oké voelt. Door actief contact zorg je ervoor dat je tijdig alle uitdagingen bespreekt met collega’s, vrienden of familie. Hierdoor ruim je die snel en vakkundig op zodat je makkelijk door kan stomen met wat belangrijk voor je is.

Begin elke tip met reflectie

Waar ik vanaf het begin van de corona maatregelen mee ben begonnen en wat zich tot op heden dubbel en dwars is betaald is reflectie. Dit is een belangrijke vaardigheid die heel vaak sneuvelt zodra het ‘te druk’ wordt.

Dit zie je in Scrum teams vaak gebeuren met reviews die matig worden bezocht of door afgeraffelde retrospectives. Een sprint is klaar en op naar de volgende. Een sprint is daarmee vaak een reflectie van hoe we dit in het dagelijks leven doen. Gehaast op zoek naar het volgende doel of de snelle oplossing die voor het oprapen ligt.

Terwijl reflectie je juist een schat aan informatie oplevert over waar het schuurt, wat er beter kan en welke dingen je direct mee kan stoppen. Juist in een periode waarbij je meer dan ooit op jezelf bent aangewezen is het van cruciaal belang dit voor jezelf onder de loep te nemen.

Iedere reflectie begint met de juiste vraag

Hoe gaat het met je energie? Wat eet je aan de juiste voedingstoffen? Hoe vaak kom je nog buiten als het regent? Wat doe je voor genoeg rust en afstand van je werk? Met hoeveel aandacht ben je bij je partner, en of kinderen? Hoe ‘schoon’ is je hoofd? Weet je hoe het met je collega’s is? Hoe goed weten zij hoe het met jou gaat? Op welke momenten kun jij je emotie loslaten? Wanneer laad je op?

Dit zijn nog maar een paar vragen die je antwoord geven op de belangrijke aspecten waar we nu, bewust en onbewust, dagelijks mee geconfronteerd worden. En wannee

Een fantastische kans

Wacht op je. Juist nu heb je de mogelijkheid betere keuzes te maken. En dit is belangrijker dan ooit, enerzijds heeft het direct invloed op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Anderzijds leer je jezelf helpende gewoontes aan voor de toekomst. En doordat jij het goed voor elkaar hebt kun je meer steun geven aan iemand die het nu kan gebruiken.

Hoe kun jij de huidige situatie benutten om aanpassingen te maken die je ten goede komen?

Dagelijkse en wekelijkse reflectie geeft je het inzicht over de richting die je nu op gaat. Een krachtig instrument waarmee je elke praktische tip vertaald naar jouw eigen optimale situatie.

Aan de slag met een Agile werkwijze?

Aan de slag met een Agile werkwijze?

Kelly vertelt je over onze aanpak.

+31 6 50161496
Kelly Ducroix