De meest gemaakte fout tijdens de Sprint Review/Demo

Blog
Profielfoto Rini van Solingen
Rini van Solingen CTO Prowareness
19 april 2023
Rini van Solingen oeps
Veel Scrum-teams maken de fout om de Sprint Review te gebruiken voor feedback van de Product Owner naar het development team. De Sprint Review meeting is echter helemaal geen acceptatiemoment voor de Product Owner, maar moet vooral een bijeenkomst zijn waarin feedback van belanghebbenden wordt gevraagd over het product en de product backlog.

Sprint Review: de cruciale feedback-sessie in Scrum

Aan het einde van een Sprint laat een Scrum team werkende en geteste software zien aan de mensen die deze software gebruiken. Daardoor krijgen ze vroege feedback en de gelegenheid om het product nog waardevoller te maken. Om deze feedback op gang te brengen, reserveert Scrum daar tijd voor, elke sprint weer. Deze gebeurtenis heet de Sprint Review meeting. In veel bedrijven hoor je ook wel spreken over "de demo", waarmee ze eigenlijk de Sprint Review bedoelen. De meeting is geen toetsmoment voor de Product Owner, maar moet vooral een bijeenkomst zijn waarin feedback van belanghebbenden wordt gevraagd over het product én de product backlog.

Een demo van de werkende software is een prima trigger voor dergelijke feedback. Het is namelijk erg moeilijk voor eindgebruikers om zich in te leven in software via een document, maar inleven via werkende software is een stuk eenvoudiger. Met andere woorden: je begrijpt het pas echt als je het ziet.

De Sprint Review meeting is een belangrijke meeting. Tijdens deze meeting toets je of het team ook daadwerkelijk heeft begrepen waar de toegevoegde waarde van de software ligt. Bovendien toets je in deze meeting of of de productbacklog nog juist geprioriteerd is gezien eventuele nieuwe inzichten en toets je dus of de huidige productbacklog nog wel de meeste waarde oplevert. Je toetst in de meeting of de ideeën die je had en hebt, eigenlijk wel kloppen. Dit toets doe je met alle stakeholders die een belang bij de software hebben. Die nodig je dus ook uit om bij de Sprint Review aanwezig te zijn. Veel toetsen dus in deze meeting. Vandaar de naam: Sprint Review.

In de praktijk kom je veel situaties tegen waarin de Sprint Review gebruikt wordt om feedback van de Product Owner te krijgen. In dergelijke reviews zijn vaak helemaal geen belanghebbenden aanwezig. De Product Owner is de enige die feedback geeft in de Sprint Review. Dat is niet de bedoeling. De Product Owner maakt namelijk deel uit van het Scrumteam. Hij/zij heeft, als het goed is, alles al lang gezien voordat de Sprint Review begint. In ons boekje 'De Kracht van Scrum' beschrijven we deze meeting ook als een soort rapportage aan de Product Owner. We hebben het zelfs over dat de Product Owner 'décharge' verleent aan het team. Eigenlijk is dat natuurlijk onzin! De Review meeting gaat niet om een akkoord van de Product Owner, maar om feedback van diens belanghebbenden. Dat we het zo omschrijven in 'De Kracht van Scrum', heeft ermee te maken dat het een boekje voor beginners is en we het in eerste instantie herkenbaar willen houden voor beginners.

Product Owners die denken dat de Sprint Review meeting nodig is om hun feedback aan het team te geven maken een enorme denkfout. Het doel van een Sprint is namelijk om werkende en geteste software op te leveren. Feedback van de Product Owner moet dus altijd al verwerkt zijn tijdens de Sprint. Immers, als je dat niet doet dan schuif je bewust werk door naar de volgende sprint. En, het meest kwalijke: eigenlijk zorg je er voor dat het product niet echt af is aan het einde van de Sprint.

Waarom het betrekken van belanghebbenden cruciaal is voor het succes van Scrum


De Sprint Review moet draaien om feedback van belanghebbenden. In deze meeting gaat de Product Owner ondervinden in welke mate de Product Backlog klopte en nog steeds klopt. Dat is belangrijk, want de Product Backlog is het vizier op een Scrum team. Heel belangrijk dus om steeds te toetsen of de Backlog wel juist was en nog steeds juist is. Dat laatste wordt vaak over het hoofd gezien. Tijdens de Sprint Review zijn alle stakeholders aanwezig. Je toont ze dan dus niet alleen wat er is gemaakt, maar ook wat je van plan bent te gaan doen. Waarom zou je namelijk wachten tot het einde van de volgende Sprint om daar feedback op te krijgen? In de Sprint Review meeting laat de Product Owner óók de Product Backlog zien. Niet alleen feedback op het product zelf wil je losmaken in de Sprint Review, maar ook feedback op de backlog.

Kortom, de Sprint Review is niet de meeting voor de Product Owner, maar het is de meeting van de Product Owner. In deze meeting gaat de Product Owner met de billen bloot naar zijn/haar stakeholders en krijgt (samen met het team) gerichte feedback op de werkende software en op de backlog. En dat is goed. Want hoe eerder je feedback krijgt, hoe sneller je wordt.

Scrum draait om leren. Leren of je het juiste doet. Leren of je de juiste kant op gaat. Leren of het beter kan. Leren of je plannen kloppen. Leren hoe je nog meer waarde kunt leveren.
Leren, leren, leren.

De Sprint Review meeting is hiervoor cruciaal!

Aan de slag met een Scrum werkwijze?

Aan de slag met een Scrum werkwijze?

Kelly vertelt je over onze aanpak.

+31 6 50161496
Kelly Ducroix