Een Randstedelijke Gemeente op Weg naar Agile Succes

Case
Michiel de Groot
Michiel de Groot Agile coach
8 mei 2023
Michiel de Groot met collega's
Voor een randstedelijke gemeente in een agiletransitie hebben wij een inhouse experttraject voor Scrum Masters ontwikkeld om hen verder op te leiden en te ontwikkelen tot Scrum-experts. Op deze manier borgen wij intern kennis waardoor zij zelf richting kunnen geven aan hun Agile reis.

Uitdaging

Deze gemeente zat midden in een overgang naar Agile werken. Ze wilden de Agile kennis integreren en toepassen in het dagelijks werk. We hebben hen geadviseerd om een Inhouse Scrum Master expert traject aan te gaan, zodat de medewerkers van de gemeente konden worden opgeleid tot ware experts op het gebied van Scrum. 

Wat hebben we gedaan?

Onze aanpak was gericht op implementatie van Agile en Scrum, en het stimuleren van eigen initiatief en vertrouwen bij de Scrum Masters.

  • Implementatie van Agile en Scrum 

In eerste instantie hebben we de teams gecoacht en de Scrum Masters de benodigde kennis en tools aangereikt. Vervolgens hebben we hen steeds meer losgelaten en hen zelf aan het roer gelaten. Hierdoor kregen zij steeds meer eigen initiatief en vertrouwen in hun Scrum Master rol en hoe ze die rol het beste konden vervullen.

  • Borging van kennis en lange termijn succes

Wanneer de Scrum Masters steeds meer vertrouwen krijgen en eigen initiatief tonen in hun rol, betekent dit dat ze steeds beter worden in het toepassen van Agile en Scrum in hun werk. Op dat moment kunnen wij als Agile coach een stap terug doen en hen gerichter coachen, wat betekent dat de coach zich kan richten op specifieke behoeften of uitdagingen die nog moeten worden aangepakt.

De groep Scrum Masters werkten in eerste instantie ook onvoldoende samen. Er was weinig energie, er werd onvoldoende kennis gedeeld en ze kwamen niet vaak genoeg bij elkaar. Om dit te verbeteren hebben we de Scrum Masters Gilde gefaciliteerd volgens de standaard van Prowareness. Door deze aanpak is er nu een groeiende community waarin Scrum Masters elkaar beter kunnen vinden en van elkaar kunnen leren. Dit heeft gezorgd voor een hogere kwaliteit en heeft bijgedragen aan duurzame borging van kennis en succes op lange termijn. Hierdoor kan de gemeente nog meer profiteren van Agile werken.

Resultaat

Ons Inhouse Scrum Master expert traject heeft geleid tot een succesvolle ontwikkeling van de Scrum Masters bij de gemeente. Dankzij onze aanpak hebben zij zich niet alleen zich kunnen ontwikkelen tot ware experts op het gebied van Scrum, maar ook tot uitdragers van een agile gedachtegoed die de cultuurverandering kunnen gaan voortzetten. Hierdoor kunnen zij ook richting de toekomst profiteren van de voordelen van Agile werken. Ons ultieme doel is om de Scrum Masters zodanig te op te leiden en te begeleiden dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen opereren, zonder van ons afhankelijk te zijn. 

Meer weten over deze case?

Michiel de Groot