Wat doet een Scrum Master?

Blog
Alex-van-der-Star
Alex van der Star Transformation consultant
19 april 2023
Quirine van Wijngaarden Scrum Master rol
Dit is een veelgehoorde vraag van mensen die kennismaken met de Scrum Master rol, en ik merk dat ik het lastig vind om hier een antwoord op te geven. Natuurlijk gaat het om het 'continu verbeteren' van menselijke interactie, vaardigheden, processen en technieken, met als ultiem doel om Scrum zo toe te passen dat de organisatie als geheel wendbaarder wordt. Maar naar mijn idee geeft dit antwoord nog geen goede invulling van de vraag: wat doe ik dan als Scrum Master?

Ik denk dat het antwoord op deze vraag tweeledig is:

Enerzijds staat in de Scrum Guide dat jij als Scrum Master drie primaire aandachtsgebieden hebt, waarvoor jij je diensten aanbiedt: het Development Team, de Product Owner en de organisatie als geheel. Het helpt om deze drie aandachtsgebieden te splitsen, omdat zij heel specifieke behoeften hebben.

Anderzijds weten we inmiddels dat een relatief directieve benadering niet altijd even effectief is in het motiveren van mensen en het aanwakkeren van zelforganisatie. Ik heb een agile coaching training gevolgd van Lyssa Adkins, en hierin gebruikte zij het zogenaamde Agile Coaching Competency Framework. Dit raamwerk beschrijft vier grondhoudingen voor agile coaches. Het biedt vier verschillende effectieve manieren om interactie te hebben met je omgeving: coaching, mentoring, facilitation en teaching.

Scrum Master Effectiviteit model

Omdat een Scrum Master een specialistische agile coach rol is, kunnen we de generieke agile coach grondhoudingen combineren met de specifieke aandachtsgebieden van een Scrum Master. Dan volgt een model wat inzicht geeft in alle activiteiten van een Scrum Master. Dit ziet er als volgt uit:

Prowareness Scrum Master Effecitivteits model
Prowareness Scrum Master Effectiviteit model

Dit model kun je nu als Scrum Master ook gebruiken om jezelf te toetsen op je effectiviteit als Scrum Master.

Kijk eens naar elk leeg vlak en probeer voor jezelf invulling te geven aan deze lege vakken op basis van jouw eigen acties. Waarschijnlijk kom je erachter dat je één of meerdere vakken helemaal vol kunt zetten met acties die jij daar onderneemt. Dit zijn je preferente interventiestijlen. Waarschijnlijk zijn er ook één of meerdere vakken waar je weinig of zelfs niets kunt verzinnen. Voor deze vakken is het van belang jezelf af te vragen of je hier niet meer zou moeten doen om zo je effectiviteit als Scrum Master te vergroten. En dan heb je gelijk weer ideeën om je agenda mee te vullen.

Begin elke tip met reflectie

Sinds het begin van de coronamaatregelen ben ik begonnen met reflectie en tot op heden heeft dit zich dubbel en dwars uitbetaald. Reflectie is een belangrijke vaardigheid die vaak ondergesneeuwd raakt zodra het 'te druk' wordt.

Dit zie je vaak gebeuren in Scrum-teams, bijvoorbeeld met matig bezochte reviews of afgeraffelde retrospectives. Na een sprint is het vaak snel door naar de volgende. Dit is vergelijkbaar met hoe we in het dagelijks leven haastig op zoek zijn naar het volgende doel of de snelle oplossing.

Reflectie levert echter juist een schat aan informatie op over waar het schuurt, wat er beter kan en welke dingen je direct kunt stoppen. Met name in een periode waarin je meer dan ooit op jezelf bent aangewezen.

Aan de slag met een Scrum werkwijze?

Kelly vertelt je over onze aanpak.

Kelly vertelt je over onze aanpak.

tel:+31 6 50161496
Maurice Tolhuisen