Veel teams die ik heb gezien, nemen hun oude planmatige aanpak met alle op waterval gebaseerde processen en fasepoorten, en gebruiken dan een evolutionair pad om tot 'klaar' te komen. Dit is een langzame en riskante aanpak die veel tijd kost. Stel dat uw organisatie Agile gaat werken met tien teams en die zitten allemaal op het evolutionaire pad. Elk team worstelt om tot 'done' te komen. Ze moeten ook eerst Agile praktijken en het werken als een cross-functioneel team leren. De processen en technologie die de teams hinderen om het voor elkaar te krijgen, liggen allemaal buiten de teams. De kans is groot dat mensen gewend raken aan deze manier van werken, deze grenzen als 'vast' accepteren en niet dichter bij het vroegtijdig en continu leveren van waarde komen.
Dus in het kort: sommige teams beginnen te werken (of proberen) met Agile, maar komen nooit toe aan het kernconcept van vroeg en vaak waarde leveren. Wanneer echte voordelen voor de organisatie ontbreken, besluit de organisatie 'Agile is niets voor hen'.
Ik stel een alternatieve aanpak voor. Neem geen evolutionaire weg naar 'gedaan', maar begin met gedaan. Pas niet langzaam en incrementeel je oude processen aan om ze aan te passen aan Agile, maar begin fris. Houd niet vast aan fase-poorten, maar creëer vanaf het begin een goede Definition of Done. Zorg er met je Product Owner voor dat je de lange termijn doelen en het perspectief van wat waardevol is voor je klanten begrijpt. Kies een eerste pijnpunt of probleem om op te lossen, of een eerste voordeel of winst om hen te bieden. Met dat doel voor ogen, definieer het kleinste ding dat je in één iteratie aan je klant kunt leveren (als je al een meer volwassen Product Backlog hebt: zoek een nieuw initiatief, een samenhangende set Product Backlog items, of een bundel werk voor één specifieke stakeholder). Wat is dat ene ding dat je echt zou kunnen vrijgeven / geven aan één klant, één gebruikersgroep of slechts enkele gebruikers om te valideren en feedback te krijgen.
Welke kwaliteitsattributen, normen en conventies zijn absoluut noodzakelijk om al na te leven om dit met een schoon geweten vrij te geven? Rekening houdend met het feit dat je niet hoeft vrij te geven aan het publiek, maar dat zou wel moeten kunnen. Lever het kleinst mogelijke increment op om echte feedback te krijgen.
Dus in het kort: begin met het kleinste ding dat je daadwerkelijk kunt leveren en evolueer in termen van waarde.
Deze aanpak dwingt je om incrementeel en iteratief te denken. Het dwingt je om het hele product en de klant in ogenschouw te nemen. Alles wat je moet doen om te kunnen releasen, zou een eerste definitie van Done kunnen zijn. Om Agile te beoefenen moeten we een klantfocus hebben in plaats van een interne focus en we hebben iteratieve en incrementele oplevering nodig in plaats van big-bang oplevering. Ja, dit klinkt misschien als een open deur, maar ik verzeker u dat het dat niet is. Iteratief en incrementeel leveren is een strijd. Maar de strijd is nog erger als je een valse start maakt. Maak geen valse start, begin met Klaar.
Onthoud: het eerste principe in het Agile Manifest is: