Hoe bouw je een zelf lerend team in een online wereld?

Blog
Frank van der Veer
Frank van der Veer Agile coach
18 april 2023
Frank van der Veer bij Claus
We werken allemaal al langere tijd online en dit zal in de toekomst niet verdwijnen. Spotify laat zijn medewerkers in de toekomst werken waar ze willen, onderzoek van de ANWB laat zien dat mensen meer thuis willen blijven werken en Vodafone/Ziggo kondigde als eerste in Nederland aan dat dit de standaard blijft voor hun medewerkers. Dit betekent dus dat als je een team begeleidt, faciliteert, coacht of aanstuurt je voor nieuwe uitdagingen staat. Meer en meer werken teamleden verspreid en verbinden zich digitaal. Omdat het vertrouwen en de verantwoordelijkheid in het team bepalen hoe succesvol zij zijn in wat ze leveren, is aan jou de schone taak om dit zo goed mogelijk te blijven begeleiden.

Twee kanten van de medaille samensmelten

De neiging is mensen die remote werken vooral te begeleiden aan de hand van hun output. Middels duidelijke doelstellingen of targets. Er zijn vele theorieën en modellen te vinden die je helpen als team doelgericht te werken en daarmee de benodigde output te realiseren. 

Dit is echter één kant van de medaille die een rol speelt: de executie of uitvoerende strategie van wat je voor elkaar wilt krijgen. Als we de medaille omdraaien zien we de rol die teambuilding speelt bij het bouwen van een team. 

Toch wordt de link tussen die twee nog weinig gelegd, terwijl daar juist de sleutel tot succes voor een team zit: Een gezamenlijk doel in combinatie met ‘teamgeest’. De samenhang tussen die twee maakt het verschil in hoe je als team functioneert en welke omgeving je samen creëert. Ongeacht of je  fysiek of digitaal samenwerkt. 

Toeval bestaat niet, ook al lijkt het soms zomaar te gebeuren

Veel factoren in de vorming en ontwikkeling van een team zijn lastig te meten, benoemen of expliciet te maken. Toch zijn er een aantal factoren die invloed hebben op hoe je teamgeest ontwikkelt en daarmee een specifieke omgeving creëert waarin het team het beste tot zijn recht komt. 

Hieronder zie je een overzicht welke factoren een rol spelen en welke vragen daarvoor van belang zijn. In de komende periode staan we telkens stil bij hoe je deze factoren daadwerkelijk ontwikkelt en welke rol jij daarin kan spelen.

High five model

Met dit model heb je handvatten die je helpen actief  de juiste omgeving voor je team te creëeren – juist ook in een online wereld. Je leert hoe je de minimale basis op orde brengt, hoe je teamgeest ontwikkelt op basis van cultuur & taal en hoe je dit uiteindelijk omzet in een effectieve en doelgerichte uitvoering. 

Hiermee heb je dus een tool in handen waarmee je voor ieder team, afdeling, organisatie of zelfs individu een op maat gemaakte leeromgeving creëert waarin de kwaliteiten, talenten en eigenschappen het beste tot hun recht komen. Zodat je op magische wijze zelf ‘toeval’ kan laten plaatsvinden.

Hoe je de binnenkant organiseert, regelt uiteindelijk de buitenkant

Dit model werkt van binnen naar buiten, de theorie volgend dat de interne omgeving  bepaalt hoe je aan de buitenkant resultaat behaalt. Dit laatste is dus even belangrijk, alleen niet het uitgangspunt wat vaak wel genomen wordt. Zoals Bill Walsh stelt: ‘als je samen een omgeving met een hoge standaard creëert regelt de score (het resultaat) zich vanzelf’.

Voor nu is het belangrijkste om te onthouden dat de manier waarop je een team helpt zich te vormen voor een groot deel wordt bepaald door de omgeving die je creëert. Voor ieder team is de invulling daarvan anders terwijl dezelfde factoren een rol in spelen. 

Wanneer je dit op de juiste manier doet merk je dat er stap voor stap een team ontstaat wat begint te leren en adopteren van de ervaringen die zij meemaken. Iets wat de komende jaren alleen maar belangrijker wordt in een snel veranderende wereld waarin organisaties worden gedwongen beter samen te werken om te kunnen reageren op nieuwe situaties.  

Het team wat het beste leert wordt het team wat het snelst anticipeert. 

Aan de slag met een Agile werkwijze?

Aan de slag met een Agile werkwijze?

Kelly vertelt je over onze aanpak.

+31 6 50161496
Maurice Tolhuisen