Optimalisatie van Agile Teams en Productmanagement

Case
Profielfoto Arjen van der Veer
Arjen van der Veer Senior Transformation Consultant
5 mei 2023
Expertise Lean Werken
De komende jaren transformeert Deltares naar een organisatie van slimme co-creators. Deltares wil samen met externe partners hun software- en dataproducten en de werkprocessen wendbaar maken en zorgen dat de software- en data producten het kloppend hart vormen van het missie-gedreven werk van Deltares.

Prowareness werd ingeschakeld om Deltares te helpen met de omschakeling van projectgericht naar productgericht werken, omdat het steeds lastiger bleek om goede keuzes te maken die de strategie ondersteunen, die daadwerkelijk prioriteit te geven en daarop te sturen.

Onze aanpak

We hebben de Product Owners en de teams gecoacht om hun vaardigheden te verbeteren en hun werkprocessen te stroomlijnen. Daarnaast hebben we het productmanagement opgeleid, zodat ze beter konden functioneren in hun rol en effectief konden samenwerken met de Agile teams. We hebben het probleem op twee manieren aangepakt: door het optimaliseren van de lokale Agile teams en het opleiden van de productmanagementteams daarboven.

  • Coachen van Product Owners en teams

We hebben nauw samengewerkt met de teams om hen te helpen hun werk te verbeteren en hun doelen te bereiken. We hebben de teams getraind om op een Agile manier te werken en effectief samen te werken. Ook hebben we de Product Owners en Scrum Masters opgeleid om de teams goed te kunnen ondersteunen en zo een stabiel teamproces te faciliteren.

  • Opleiden van het productmanagement

We hebben samengewerkt met het productmanagement om de dynamiek tussen de productmanagers en Product Owners te verbeteren. Het doel was om de strategische rol van de productmanagers te benadrukken en de flexibiliteit van de Product Owners te vergroten, zodat ze snel kunnen inspelen op marktveranderingen.

Resultaat

Onze coaching heeft geleid tot de ontdekking dat een productmanager verantwoordelijk is voor de grote strategische plannen. Zij stellen doelen op voor kwartaal- of jaarlijkse targets, hebben nauw contact met belanghebbenden en werken toe naar de toekomstige visie van het productmanagement. Deze doelen worden vervolgens vertaald door de Product Owners. Dit leidt tot veel vrijheid voor de Product Owners om belangrijke initiatieven te ontplooien, terwijl er wel een rode draad is die wordt bepaald door het productmanagement.

Onze aanpak heeft ervoor gezorgd dat de productontwikkeling van Deltares nu gestroomlijnd verloopt en dat de Agile teams effectiever werken. Door de optimalisatie van de teams en de verbeterde samenwerking met het productmanagement is Deltares beter in staat om innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van water en ondergrond.

Meer weten over deze case?

Arjen van der Veer