Scaling Agile: Hoe organiseer je een goede PI Planning?

Blog
Bas Profiel Vierkant
Bas van Lieshout Management Consultant
14 juli 2023
Management Consultancy Overleg Dichtbij
In de dynamische wereld van Agile en SAFe (Scaled Agile Framework) is PI (Program Increment) planning een cruciaal onderdeel van het proces. Het is een tijd waarin teams samenkomen om hun doelen en plannen voor de komende incrementen te bespreken. Maar hoe organiseer je een effectieve PI planning? Hier zijn enkele essentiële stappen.

1. Voorbereiding: De voorbereiding is de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat alle betrokkenen, inclusief stakeholders en teamleden, op de hoogte zijn van de datum, tijd en locatie van de PI planning. Zorg ook voor een duidelijke agenda en doelen voor de sessie. Het is belangrijk om te zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich comfortabel voelt om hun ideeën en zorgen te delen. Dit betekent dat je een veilige en inclusieve ruimte moet creëren waarin iedereen zich gehoord voelt.

2. Faciliteer de sessie: Als facilitator moet je ervoor zorgen dat de sessie soepel verloopt. Dit betekent dat je moet zorgen voor een goede communicatie, het beheren van de tijd en het oplossen van eventuele conflicten die kunnen ontstaan. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit en dat de sessie productief en effectief is.

3. Maak een backlog: Een goed georganiseerde backlog is essentieel voor een succesvolle PI planning. Het moet de prioriteiten van het team weerspiegelen en duidelijk aangeven welke taken moeten worden uitgevoerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de backlog regelmatig wordt bijgewerkt en dat het team altijd toegang heeft tot de meest recente versie.

4. Creëer een roadmap: Een roadmap helpt het team om hun doelen en de stappen die nodig zijn om deze te bereiken, te visualiseren. Het moet flexibel zijn en ruimte laten voor veranderingen en aanpassingen. Het is een levend document dat kan en moet worden aangepast naarmate de omstandigheden veranderen.

5. Reflecteer en verbeter: Na de PI planning is het belangrijk om te reflecteren op wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Dit zorgt voor continue verbetering en helpt het team om in de toekomst nog effectievere PI planningsessies te houden. Het is belangrijk om open en eerlijke feedback te geven en te ontvangen, en om te leren van zowel successen als mislukkingen.

Het organiseren van een effectieve PI planning kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kan het een krachtig hulpmiddel zijn om je team op één lijn te krijgen en je doelen te bereiken. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je PI planning sessies productief, effectief en waardevol zijn voor iedereen die erbij betrokken is.