Optimalisatieslag van een Agile transformatie

Case
Steven Profiel Vierkant
Steven van de Brink Management Consultant
14 april 2023
Management Consultancy Maurice 1 op 1
Deze organisatie wilde hun afdeling Financial Services naar een hoger niveau tillen met Agile werken. Helaas kwamen ze erachter dat ze niet het maximale uit hun transformatie haalden. Daarom schakelden ze ons in om een grondige assessment uit te voeren.

Uitdaging

De afdeling Financial Services van deze leverancier van ERP-software begon eerder met een transformatie naar Agile werken, maar zagen niet genoeg voordelen van deze verandering. Ze hebben ons gevraagd om te kijken naar de manier waarop ze Agile werken toepassen en hen te adviseren over hoe zij dit kunnen optimaliseren. Aan de hand van een assessment hebben wij voor hen onderzocht wat er nodig is om de voordelen van Agile werken optimaal te benutten.

Management Consultancy Overleg Gezamelijk Laptop vragend

Aanpak

Om een goed beeld te krijgen zijn 16 interviews gehouden over verschillende aspecten, zoals organisatie & proces, infrastructuur & techniek, cultuur & kennis en waarde & sturing. Uit deze interviews bleek dat er ruimte was voor verbetering op strategisch, tactisch (product) en operationeel (team) niveau. Een belangrijk thema dat hieruit naar voren kwam, was dat de boodschap van het management niet goed overkwam bij de teams en dat er wantrouwen was ontstaan door de vele reorganisaties en wisselingen in het management.

Resultaat

De volgende vijf initiatieven zijn naar voren gekomen als eerste stappen in het optimaliseren van de organisatie:

  1. Scherpstellen van de bedrijfsdoelstellingen en deze vertalen naar productstrategieën en klantbehoeften.
  2. Creëren van een gewenste bedrijfscultuur, gebaseerd op eigendom, mensgerichtheid, klantgerichtheid en het respecteren van keuzes.
  3. Onderzoeken van de mogelijkheid om te starten met nieuwe productontwikkeling om de focus te behouden.
  4. Professionaliseren van portfoliomanagement en het vertalen naar een architecturale visie.
  5. Teams in Agile volwassener maken en kort cyclisch waarde leveren door middel van teamcoaching.