Stakeholders

expertise

Stakeholders zijn alle personen of groepen die belang hebben bij het eindproduct.

Stakeholders

Wat zijn stakeholders?

Binnen Scrum zijn stakeholders alle personen of groepen die belang hebben bij het eindproduct. Dit kunnen klanten, managers, afdelingsleiders of gebruikers zijn. Ze zijn betrokken omdat ze met het product zullen werken.

De Product Owner communiceert met stakeholders, verzamelt hun wensen en eisen in het Product Backlog, en maakt User Stories. Deze worden geprioriteerd om een duidelijke visie op het eindproduct te vormen. Tijdens de Sprint Review geven stakeholders feedback, wat wordt gebruikt om het product verder te optimaliseren en aan hun behoeften te voldoen.

Stakeholder mapping

Werken met Stakeholders in Scrum

Bij stakeholder mapping identificeert de Product Owner de stakeholders, hun positie ten opzichte van de organisatie en hun belangen. Dit bepaalt hun plaats in de stakeholdermap, die een overzicht biedt van belangen en invloed.

De Product Owner identificeert stakeholders, hun positie ten opzichte van de organisatie en hun belangen. Dit bepaalt hun plaats in de stakeholdermap, die een overzicht biedt van belangen en invloed.

Met een ingevulde stakeholdermap kan de Product Owner de relaties tussen stakeholders bepalen en een netwerk creëren voor betere samenwerking en communicatie.

Product Leadership

Het managen van stakeholders kan een hele klus zijn, vooral voor de Product Owner. Het analyseren en in kaart brengen van stakeholders is essentieel en moet efficiënt gebeuren. Verschillende managementstrategieën helpen hierbij. In de eendaagse Stakeholder Management training van Prowareness Academy leer je deze strategieën, ontdek je hoe je verschillende stakeholders in kaart brengt en vertaal je dit naar effectief stakeholdermanagement.

Stakeholder Management training

De eendaagse training van Prowareness helpt jou als Product Owner om je stakeholders effectiever te managen. Tijdens de training leer je:

  • Hoe je verschillende stakeholders in kaart brengt.
  • Welke stakeholdermanagementstrategieën je kunt toepassen.
  • Hoe je deze strategieën vertaalt naar praktisch stakeholdermanagement.
Meer info over deze training
Applying Professional Scrum training door Prowareness Academy deelnemers

Gerelateerde trainingen

Vragen over Stakeholder Management? Neem contact met ons op

Martijn helpt je graag verder.

06 - 15 27 22 22
Martijn Ham